Log in
updated 9:46 AM UTC, Dec 14, 2015
Headlines:

Primul ajutor în caz de hemoragie

Primul ajutor in caz de hemoragie

 

Chiar dacă ne sperie prin abundenţa ei, o hemoragie în cazul victimei unui accident este iniţial o veste bună. Înseamnă că persoana încă trăieşte şi nu mai este nevoie să-i verificăm pulsul sau respiraţia. Alex Vasilescu, instructor de prim ajutor de bază la Crucea Roşie ne explică paşii pe care trebuie să-i urmăm pentru a opri hemoragia.

1. Rupem hainele care acoperă zona afectată. Asta se face cu foarfeca cu vârful bont, dacă găsim aşa ceva în trusa de prim ajutor. În cazul în care nu avem niciun obiect tăios la îndemână sfâşiem hainele, nu le ridicăm sau suflecăm.
2. În cazul unei fracturi deschise, dacă suflecam hainele am putea agăţa un os şi în acest caz putem agrava starea pacientului. Hemoragia în cazul unei fracturi deschise se opreşte apăsând cu materiale curate, cât mai multe, în jurul osului pe care il vedem ieşit. Înăinte de asta, rugăm pe cei prezenţi să ţină nemişcată zona afectată.
3. În cazul unei tăieturi sau înţepături profunde punem materiale (tifon, pansamente sau alte obiecte curate pe care le avem la îndemână, pânză, nu plastic, nu hârtie) direct pe rană pentru a opri sângerarea.
4. Dacă victima trebuie transportată la spital, se leagă cu un bandaj toate materialele puse peste rană. Scopul este măcar să încetinim pierderea de sânge, dacă nu o putem opri până la venirea salvatorilor.

 

Ultima modificareVineri, 13 Noiembrie 2015 10:36

Articole recente - Savaexplic

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.