Log in
updated 9:46 AM UTC, Dec 14, 2015
Headlines:

Primul ajutor în caz de arsuri

Primul ajutor în caz de arsuri

 

Arsurile de pe corp sunt clasificate în trei grade. Arsurile de gradul 1 cuprind stratul superficial al pielii, fiind produse de soare sau de lumina puternică. Pielea este uşor înroşită sau foarte roşie, uşor umflată şi ustură la atingere. Arsurile de gradul 2 sunt cele întâlnite în mediul casnic, cel mai frecvent apărând arsuri cu apă fierbinte sau diverse obiecte fierbinţi. Acum apar băşicile, pe care niciodată nu trebuie să le spargem. Lichidul alb-gălbui nu este puroi, ci limfă, şi ajută organismul prin protecţia locului ars. Dacă băşicile se întind pe o suprafaţă mare a corpului, prin spargere se poate intra în stare de şoc, atunci când organismul pierde lichide. În plus, tocmai din cauza spargerii pot apărea infecţiile. În cazul arsurilor de gradul 3 pielea va căpăta culoare maro şi un aspect uscat. Alex Vasilescu, instructor prim ajutor de bază la Crucea Roşie ne explică cum trebuie să procedam în caz de arsuri.

1. Indiferent de gradul arsurii, se răceşte zona arsă cu apa curată, minim 10 minute sau până la dispariţia durerii.
2. În fabrici, dacă arsura a fost provocata de o substanţă chimică, se poate neutraliza cu o alta substanţă prevazută de protocolul intern.
3. Dacă arsura s-a produs în mediul casnic cu o substanţă toxică şi care nu poate fi îndepărtată uşor, lăsăm să curgă apa de la robinet pe zona afectată minim 20 de minute, până la îndepărtarea substanţei.
4. Dacă aveţi arsuri de gradul 2 sau 3 trebuie să ajungeţi neapărat la spital pentru a îndepărta orice pericol.
5. Orice arsură, indiferent de gradul ei, care survine în cazul bebeluşilor trebuie controlată la spital.
6. După ce am răcit zona cu arsuri de gradul 2 sau 3, putem acoperi cu folie alimentară, pusă pe lung, până ajungem la spital, pentru o mai bună protecţie.

 

Ultima modificareVineri, 13 Noiembrie 2015 10:31

Articole recente - Savaexplic

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.