Log in
updated 9:46 AM UTC, Dec 14, 2015
Headlines:

Cum acordam primul ajutor unui bebesul care s-a innecat?

Cum acordam primul ajutor unui bebeşul care s-a înnecat?

 

Bebeluşii necesită o atenţie deosebită din partea mamelor, mai ales când vorbim despre hrănirea copilului. Nou-născuţii se pot îneca foarte uşor cu lapte sau cu piureurile care le sunt administrate odată cu diversificarea alimentaţiei. O mamă trebuie să sţie regulile de bază pentru a putea interveni în salvarea bebeluşului.

1. În primul rând, trebuie evaluată starea bebeluşului.
2. Atunci când acesta se îneacă, nu mai poate respire, se congestionează la faţă iar buzele devin vineţii.
3. Mama trebuie să rămână calmă, să nu intre în panică.
4. Bebeluşul se ia de picioruşe şi se ridică cu capul în jos, susţinând capul copilului.
5. Se ţine aşa câteva secunde, scuturând uşor, până când bebeluşul începe să respire din nou.
6. Dacă sesizăm că bebeluşul nu poate respira, mama trebuie să dezbrace imediat copilul în zona toracică şi să apese uşor cu două degete în zona sternului.
7. Capul copilului se poziţionează pe spate, cu bărbia ridicată, iar dupa 15 compresii toracice se fac două insuflaţii gură la gură.
8. Chiar dacă manevrele de prim ajutor au reuşit, mama trebuie să cheme şi un ajutor specializat, aşa că va trebui să sune la 112 sau să se prezinte cu bebeluşul la medic.

 

Cum acordam primul ajutor unei persoane intoxicate cu fum?

Cum acordăm primul ajutor unei persoane intoxicate cu fum?

 

În cazul unui incendiu în incinta în care se produce incidentul se acumulează fum. Inhalat, acesta duce de la intoxicaţii uşoare, până la deces. O persoană care a inhalat fum, nu mai poate respira şi intră în panică. Trebuie scoasă la aer curat şi calmată, până la sosirea ambulanţei. Dacă intoxicaţia este severă, victima îşi pierde cunoştinţa şi atunci salvatorul trebuie, pe lângă a scoate pesoana intoxicată afară, să îi facă acesteia şi manevre de resuscitare cardio-respiratorie. Important este ca salvatorul să îşi ia măsuri de precauţie, respectiv să nu intre în incinta unde s-a acumulat fum fără o cârpă udă pusă peste gura şi asta pentru a nu inhala fumul periculos.

1. În primul rând, persoana intoxicată cu fum trebuie scoasă din incinta unde a inhalat fum, la aer curat.
2. Nu facem acest lucru fără a ne lua măsuri de precauţie, respectiv să intrăm în incinta unde s-a produs incidentul, cu o cârpă udă pusă în zona gurii şi a nasului, pentru a nu inhala fumul periculos.
3. Dacă persoana este conştientă, o liniştim, o aşezăm într-o poziţie confortabilă şi facem în aşa fel ca victima să nu intre în panică ci să încerce să respire calm.
4. Dacă persoana care s-a intoxicat cu fum nu este conştientă, ea trebuie scoasă într-o zonă unde nu mai este fum, i se eliberează zona gâtului de haine şi se încep manevrele de resuscitare până la sosirea ambulanţei.
5. Înăinte de a interveni, salvatorul trebuie să evalueze obiectiv situaţia, pentru că poate la rândul său să devină victimă şi să nu mai poată salva pe nimeni.

 

Cum acordam primul ajutor unei persoane care a suferit degeraturi?

Cum acordăm primul ajutor unei persoane care a suferit degerături?

 

În sezonul rece, apar frecvent degerături ale mâinilor sau picioarelor, mai ales la persoanele de vârsta a treia. Nimeni nu este însă ferit de o astfel de afecţiune, mai ales dacă persoana respectivă stă o perioada îndelungată cu picioarele în zăpadă, fără să se mişte foarte mult sau fără mânuşi în mâini la temperaturi extrem de scăzute. Gabriela Rădulescu, directorul Crucii Roşii Prahova, spune că încălzirea extremităţilor afectate de degerături trebuie să se facă treptat şi în nici un caz lângă o sursă de căldură sau foc.

1. În cazul expunerii corpului vreme îndelungată la temperaturi sub zero grade, pot apărea degerături ale extremităţilor corpului.
2. Degerăturile pot fi uşoare sau severe.
3. Încălzirea acestora se face treptat, prin aducerea temperaturii zonelor degerate la temperatura normală a corpului.
4. Mâinile sau picioarele degerate nu trebuie puse pe sobă, calorifer sau lângă o sursă de foc.
5. În cazul în care afectate de degerături sunt urechile, acestea trebuie încălzite prin lipirea mâinilor peste urechi.
6. Se ţin mâinile aşa până când simţim că urechile s-au încălzit.
7. Dacă afectate sunt mâinile, acestea se pun sub axile, unde este cea mai mare temperatură a corpului, şi se ţin acolo aproximativ 15 minute.
8. Dacă afectate sunt picioarele, acestea se aşează în zona abdomenului salvatorului, direct pe piele, şi se acoperă cu haine, mentinând pozişia aproximativ 15 minute.

 

Etichetat cu

Cum acordam primul ajutor in cazul unui accident vascular celebral?

Cum acordăm primul ajutor în cazul unui accident vascular celebral?

 

Acordarea corectă a primului ajutor în cazul unei persoane care a suferit un accident vascular cerebral poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Un accident vascular uşor poate fi recunoscut prin faptul că victima nu mai poate merge coordonat, îşi pierde capacitatea de a vorbi foarte bine, îi scade capacitatea vizuală şi acuză dureri de cap. Imediat trebuie chemată ambulanţa, iar până atunci trebuie să notăm ora producerii accidentului vascular, nu trebuie să-i administram nici măcar apă victimei şi trebuie să ne asigurăm că persoana care a suferit accidental vascular cerebral nu se mişca aproape deloc, ci stă într-o poziţie comodă.

1. Persona care a suferit un accident vascular uşor merge împiedicat şi nu mai poate să-şi coordoneze foarte bine vorbirea.
2. Acuză dureri de cap şi are senzaţia de capacitate vizuală diminuată.
3. Ca să fim siguri că aceste semne sunt corect interpretate, vom pune persoana să ţină mâinile ridicate la nivelul umerilor, în faţă. Dacă una dintre mâini coboară necontrolat în câteva secunde, pe aceea parte a corpului s-a produs şi accidentul vascular.
4. Persoana trebuie liniştită, aşezată comod şi sfătuită să nu se mişte până la sosirea ambulanţei.
5. În nici un caz nu trebuie să-i administrăm medicamente sau apă.

 

Cum să faci față depresiei? 

Cum să faci față depresiei?

 

Atunci când suferi, sufletul tău se îmbolnăvește. Pot apărea afecțiuni medicale care pot produce foarte mult rău, totul din cauza suferinței emoționale, explică psihologul Claudia Iordache. Din rândurile de mai jos puteți afla cum să faceți față depresiei.

 • Echilibrul vine din faptul că trebuie să-ți descarci sufletul. Durerile pot fi descărcate povestind sursa durerii unui duhovnic, unui apropiat sau chiar unui psiholog.
 • Dacă suferi fără a face acest lucru, poți dezvolta anumite boli, a căror sursă să nu o poți identifica.
 • Fiecare om trebuie să se pună pe el pe primul plan. Așa obțin pacea interioară și echilibrul care va face ca și relațiile din jurul lor să fie echilibrate.
 • O persoană își poate descarca toate suferințele emoționale și scriind toate problemele într-un jurnal. Oricare din aceste metode poate aduce liniște în interior și poate oferi echilibrul de care orice om are nevoie. În plus, trebuie să scrii pe hârtii și toate sursele de fericire pentru a le conștientiza și pentru a realiza ce îți aduce liniște în viață.

 

Cum trebuie să reacționeze victima violenței domestice?

Cum trebuie să reacționeze victima violenței domestice?

 

În ultimii ani, comportamentul de tip agresiv este întâlnit în tot mai multe familii. Din păcate la scenele violente, la care de regula este supusă femeia, asistă și copii cuplului respectiv. Psihologul Claudia Iordache ne sfatuiește cum să reacționăm în fața violenței domestice. 

 • Femeia agresată trebuie să înțeleagă că aceasta nu este o normalitate.
 • Nimeni nu trebuie să accepte bătăi sau comportament agresiv verbal. E greu să iei totul de la zero, dar este mai greu să rămâi. Sunt multe femei care acceptă pentru că agresorul a instalat în ea o frică peste care nu poate trece.
 • “Rămân de dragul copiilor”, este replica după care se ascund multe femei victime ale violenței domestice. Acest lucru nu este însă o soluție. Cei mici înteleg diferit ceea ce se întâmplă și pot fi marcați negativ de comportamentul violent. Pot înțelege că așa este normal și vor face și ei același lucru când vor fi mari.
 • Dacă o femeie nu are unde să se ducă, trebuie să-i explice copilului că este neputincioasă în acel moment, dar că ea este o femeie puternică.
 • Femeile agresate trebuie să se vadă din afara lor. Să-și privească agresorul și să-i descopere punctele slabe, pentru că toți avem puncte slabe.

 

Cum ne afectează despărțirea?

Cum ne afectează despărțirea?

 

1.Sunt foarte multe relatii care nu functioneaza, dar din cauza temerii de a nu ramane singuri, se complac in astfel de relatii toxice.

2.Cand intervine despartirea, unul dintre parteneri este mai afectat decat celalat. Atunci cand unul dintre parteneri paseste in singuratate, are senzatia ca lumea s-a sfarsit pentru el.

3.Dupa o relatie in care te-ai obisnuit, in care ai avut un grup de prieteni, in care ai format anumite obiceiuri, atunci cand devii singur, iti scade stima de sine, nu mai ai incredere in propriile forte si se instaleaza frica de singuratate.

4.Sunt multe femei care devin depresive, tematoare si incearca sa gaseasca raspunsuri pentru a intelege de ce s-a intamplat acest lucru. Mai mult cred ca lumea s-a sfarsit la barbatul de care s-au despartit, se vad neatragatoare, incep sa nu se mai cunoasca pe sine.

5.Perioada de dupa despartire este perioada in care trebuie sa te cunosti cu adevarat, in care te cunosti ca om, ai si mai mult timp liber pentru a vedea ce iti place. Nu poti forta un om sa te iubeasca.

6.Un barbat este diferit de o femeie, iar iubirea inseamna sa te completezi unul pe celalalt, sa ai placerile tale personale, sa ai spatial tau, nu trebuie sa fugi de tine. Daca te ancorezi intr-o relatie dependent, nu vei mai reusi sa te cunosti pe tine insuti, iar despartirea va prabusi intreaga lume din jurul dumneavoastra.

7.Invatati sa va cunoasteti!

 

Etichetat cu

Cum poate fi recunoscut un adult dependent de internet?

Cum poate fi recunoscut un adult dependent de internet?

 

1.Un adult dependent de internet își minte partenerul de viata, petrece foarte mult timp în mediul online, simte că viața este fără sens și lipsită de bucurie, fără calculator.

2.Persoana dependentă de internet nu își mai îndeplinește obligațiile de serviciu ca până atunci, dar nici pe cele casnice, prefer prietenii virtuali, nu mai socializează în viața de zi cu zi.

3.Dacă adultul care petrece foarte mult timp în mediul virtual, pierde noțiunea timpului, este un semn clar că acesta este dependent de internet.

4.Un dependent de internet nu recunoaște această dependență, chiar neagă că petrece mult timp în mediul online.

5.Viața este făcută să comunicăm, să ne întâlnim cu prietenii, să iubim, să petrecem timp în natură, să simțim că ducem o viață reală, nu virtuală.

6.Cei care devin dependenți de internet, iar viața lor gravitează doar în jurul calculatorului înseamnă că în viața reală sunt nefericiți. 

7. Negarea dependenței de internet este similară cu negarea celor care au probleme cu alcoolul sau cu drogurile.

8.Cei din jurul adulților dependenți trebuie să intervină. Inițial trebuie să-l observe pe dependent câteva săptămâni, după care să-i arate cât timp petrece acesta pe calculator. Doar așa pot să realizeze dependența pe care o au.

9.Un dependent poate fi ajutat doar de un psiholog pentru a depăși această problemă.

 

 

Cum recunoaștem un copil stresat?

Cum recunoaștem un copil stresat?

 

Vrem ca micutii noștri să facă tot ce nu am putut noi să facem la vârsta lor-îi ducem la lecții de limbi străine, să învețe un instrument muzical sau la un sport care ne place nouă, nu neapărat lui.Psihologul Claudia Iordache atrage atenția că în acest fel reușim doar să ne stresăm proprii copii.

 • Un astfel de copil poate fi ușor recunoscut de părinți. Este apatic, trist, obosit, spune des , “m-am săturat de școală”.
 • Părinții nu trebuie să-și oblige copiii să facă multe activități extrașcolare, mai ales din cele care nu se potrivesc cu personalitatea și talentele lui.
 • Mulți părinți greșesc și își obligă copiii să facă activități din cele pe care ei și-ar fi dorit să le facă, dar nu au reușit.
 • Un astfel de copil, care face din obligație anumite activități impuse de părinți, devine un copil stresat.
 • Pentru a nu-și stresa copiii, părinții trebuie să fie atenți ce activități face copilul lor cu plăcere. Trebuie să-l lase să aleagă și să-și exprime preferițele.
 • Pe lângă școală, un copil trebuie să facă și un sport. Asta îl ajută să se dezvolte armonios și să fie un copil sănătos.
 • Copiii trebuie îndrumați către activități de grup, unde pot socializa și care le dezvoltă creativitatea.

 

Cum recunoaștem un copil dependent de tehnologie?

Cum recunoaștem un copil dependent de tehnologie?

 

În ultimii ani, părinții extrem de ocupați, au înlocuit prezența lor în viața propriilor copii, cu diferite obiecte care să-i țină ocupați. Este vorba despre calculatoare, telefoane sau tablete. Psihologul Claudia Iordache atrage atenția asupra problemelor grave care pot apărea în comportamentul copiilor dacă sunt lăsați prea mult să se joace cu astfel de obiecte.

1.Timpul pe care un copil îl petrece pe un astfel de dispozitiv, trebuie atent monitorizat de către părinți.

2. Dacă timpul acordat jocurilor pe telefon, calculator sau tabletă îi ocupă copilului majoritatea timpului liber, atunci vorbim deja de dependență.

3. Dependența se manifestă în primul rând prin oboseala pe care o afișează copilul. În același timp, copilul începe să-și mintă părinții, dispare lipsa de comunicare, se ascunde și nu își mai dorește să participe la nici un fel de alte activități. Mulți dintre copiii dependenți de tehnologie, ajung să se identifice cu personajele din jocurile pe care petrec atât de mult timp, devin tăcuți, nu mai au stima de sine și își pierd încrederea în lumea reală, simțindu-se bine doar în lumea virtuală.

4. Părinții trebuie să acționeze imediat ce observă aceste lucruri și să reducă pe cât posibil timpul pe care copilul îl petrece pe calculator, tabletă sau telefon. Copiii trebuie stimulați să se joace, să participe la activitătți casnice și să fie responsabilizați cu îndatoriri potrivite vârstei lor pe care să le îndeplinească.

5. Părinții trebuie să monitorizeze atent și site-urile pe care copilul intra, fie că el caută muzica, jocuri sau informații. Copiii nesupravegheați pot accesa din greșeală sau intenționat, pagini cu conținut pornografic, sau site-uri cu un nivel crescut de agresivitate.

 

Abonează-te la acest feed RSS