Log in
updated 9:46 AM UTC, Dec 14, 2015
Headlines:

Cum poți contesta un proces verbal de amendă?

Cum poți contesta un proces verbal de amendă?

 

1. Orice proces verbal de amendă poate fi contestat în instanţă, fără a depăşi însă termenul legal de 15 zile.

2. După 15 zile, amenda rămâne valabilă dacă nu este contestată.

3. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, orice persoană care vrea să conteste o amendă, trebuie să consulte un avocat. Asta pentru că sunt mai multe condiţii pe care trebuie să le îndeplinească, pentru ca instanţa să accepte contestaţia. Respectiv, avocatul va formula o cerere, se va achita taxa de timbru pentru cheltuieli de judecată, iar solicitarea trebuie să conţină cu exactitate datele instituţiei care a emis procesul verbal.

4. Pe perioada în care contestaţia se află pe rolul instanţei de judecată, consecinţele procesului verbal se suspendă. În cazul reţinerii unui permis de conducere, şoferul îşi păstrează permisul până la soluţionarea procesului în instanţă.

5.Instanţele de judecată pot soluţiona o contestaţie şi în maxim doi ani, din cauza faptului că instanţele de judecată sunt foarte aglomerate.

6. Şansele de soluţionare favorabilă a unei contestaţii scad dacă procesul verbal este însoţit de probe, cum ar fi fotografia de pe aparatul radar.

7. Şi amenzile primite pentru lipsa rovinietei pot fi contestate în maxim 15 zile. Deşi legislaţia s-a schimbat, încă se primesc procese verbale de amendă pentru anii trecuţi. În aceste situaţii, pe lângă amenda contravenţională, contravenientul trebuie să achite şi suma de 28 de euro, reprezentând despăgubirea stabilită de CNADNR. Dacă această sumă nu este plătită, contravenientul va avea ulterior de achitat 600 de lei, reprezentând suma neachitată şi cheltuielile de judecată aferente.

 

Ultima modificareDuminică, 25 Octombrie 2015 18:18

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.