Log in
updated 9:46 AM UTC, Dec 14, 2015
Headlines:

Cum poți contesta un proces verbal de amendă?

Cum poți contesta un proces verbal de amendă?

 

1. Orice proces verbal de amendă poate fi contestat în instanţă, fără a depăşi însă termenul legal de 15 zile.

2. După 15 zile, amenda rămâne valabilă dacă nu este contestată.

3. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, orice persoană care vrea să conteste o amendă, trebuie să consulte un avocat. Asta pentru că sunt mai multe condiţii pe care trebuie să le îndeplinească, pentru ca instanţa să accepte contestaţia. Respectiv, avocatul va formula o cerere, se va achita taxa de timbru pentru cheltuieli de judecată, iar solicitarea trebuie să conţină cu exactitate datele instituţiei care a emis procesul verbal.

4. Pe perioada în care contestaţia se află pe rolul instanţei de judecată, consecinţele procesului verbal se suspendă. În cazul reţinerii unui permis de conducere, şoferul îşi păstrează permisul până la soluţionarea procesului în instanţă.

5.Instanţele de judecată pot soluţiona o contestaţie şi în maxim doi ani, din cauza faptului că instanţele de judecată sunt foarte aglomerate.

6. Şansele de soluţionare favorabilă a unei contestaţii scad dacă procesul verbal este însoţit de probe, cum ar fi fotografia de pe aparatul radar.

7. Şi amenzile primite pentru lipsa rovinietei pot fi contestate în maxim 15 zile. Deşi legislaţia s-a schimbat, încă se primesc procese verbale de amendă pentru anii trecuţi. În aceste situaţii, pe lângă amenda contravenţională, contravenientul trebuie să achite şi suma de 28 de euro, reprezentând despăgubirea stabilită de CNADNR. Dacă această sumă nu este plătită, contravenientul va avea ulterior de achitat 600 de lei, reprezentând suma neachitată şi cheltuielile de judecată aferente.

 

Cum poți obține despăgubiri materiale dacă ești victima unui accident rutier?

Cum poți obține despăgubiri materiale dacă ești victima unui accident rutier?

 

1. Persoana care a fost victima unui accident rutier, trebuie să ştie că nu şoferul vinovat plăteşte despăgubirile, ci asiguratorul cu care acesta are încheiată o poliţă de asigurare.

2. Dacă este pe trecere de pietoni victima, dar în urma accidentului nu sunt necesare 90 de zile de îngrijiri medicale, va fi doar o contravenţie. Victima trebuie să intenteze proces asiguratorului pentru a obţine despăgubiri.

3. Şoferul răspunde personal doar în situaţiile în care nu avea permis de conducere, era sub influenţa băuturilor alcoolice sau a produs accidentul cu intenţie. Doar în aceste situaţii va achita personal despăgubiri victimei.

4. Victimele unui accident rutier pot obţine despăgubiri de la asiguratorul şoferului vinovat, în urma unui proces, sumele fiind cuprinse între 100.000 şi 200.000 de euro. Asiguratorul oferă în jur de 470 de lei pentru fiecare zi de îngrijiri medicale acordate victimei. Doar instanţa de juecată poate mări sau micşora plafonul despăgubirilor.

5. Dacă victima are nevoie de peste 90 de zile de îngrijiri medicale, intanţa de judecată se va pronunţa şi pe latură penală şi civilă. Prin administrarea probatoriului se va stabili vinovăţia şoferului şi se va modifica şi cuantumul despăgubirilor.

6. Sub 90 de zile de îngrijiri medicale, victima poate aştepta în instanţă obţinerea despăgubirilor pe care le solicită, şi 2 ani de zile. În plus, trebuie să achite şi cheltuielile de juecată.

7. Şoferul vinovat nu trebuie să medi eze cu victima, deoarece asiguratorul plăteşte despăgubirile, nu conducătorul auto. Doar asiguratorul poate media cu victima, cuantumul despăgubirilor solicitate de acesta.

 

Ce trebuie să facă un șofer implicat într-un accident minor?

Ce trebuie să facă un șofer implicat într-un accident minor?

 

1.Şoferii implicaţi într-un accident soldat numai cu pagube materiale sunt obligaţi să scoată maşinile în afara părţii carosabile, sau cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, să se prezinte în maxim 24 de ore la o unitate de poliţie pentru a fi întocmite actele constatatoare, respectiv autorizaţia de reparaţie şi eventual procesul verbal de contravenţie.

2. În cazul în care şoferul nu se prezintă în 24 de ore la o unitate de poliţie, riscă o amendă de 420 de lei şi reţinerea permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

3. Şoferul nu este obligat să se prezinte la o unitate de poliţie, doar în situaţia în care au rezultat pagube materiale doar la autovehicului propriu şi conducătorul auto deţine o poliţă de asigurare CASCO.

4. Dacă şoferul implicat într-un accident minor, nu deţine asigurare RCA pentru autovehicul, riscă o amendă cuprinsă între 1000 şi 2000 de lei şi îi va fi reţinut certificatul de înmatriculare al maşinii.

5. Dacă un şofer acroşează un pieton, are obligaţia de a anunţa imediat poliţia, trebuie să acorde primul ajutor victimei şi nu trebuie să părăsească locul accidentului, acest lucru constituind infracţiune.

6. Dacă proprietarul unui autovehicul găseşte maşina avariată în locul în care a parcat-o, trebuie să anunţe acest lucru la poliţie unde va da o declaraţie şi i se eliberează autorizaţia de reparaţie.

7. Potrivit legii, conducătorul auto este obligat să-şi repare autovehicului avariat, în termen de 30 de zile, în caz contrar riscă o amendă de 420 de lei.

 

Abonează-te la acest feed RSS