Log in
updated 9:46 AM UTC, Dec 14, 2015
Headlines:

Cum creştem porcul Mangaliţa?

Cum creştem porcul Mangaliţa?

 

Porcul din specia Mangaliţa a fost crescut intensiv in România până în anii 70, moment in care exemplarele au început să scadă numeric si în Ungaria, acolo de unde venise in Transilvania, "porcul cu parul creţ". Fermierul Sebi Taheri ne explică de ce această specie este mai rentabilă decât cera autohtonă, chiar dacă mangaliţa are nevoie de mai mult de un an să crească suficient înainte să fie tăiat.

1. Mangaliţa este un porc cu un strat considerabil de grăsime, dar această grăsime este foarte săracă în colesterol şi foarte bogată în acizi graşi Omega 3.
2. Acest porc este relativ usor de crescut, dar mai degrabă în gospodării mici, pentru că nu e bine să li se dea concentrate, ci hrană naturală-cartofi, dovleac, ghindă, puţine cereale. Nu e pretenţios, dar mănâncă mult. Tocmai de aceea ajung la 250-300 de kg într-un an şi jumătate dacă sunt bine crescuţi.
3. Pe perioada caldă pot fi crescuţi afară, în curte, iar pe perioada de frig în interior.
4. Porciii au nevoie de vaccinari si deparazitari, dar in general Mangalita este un porc rezistent.
5.Mangalita fată şi 12 pui la o singură fătare, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru crescători.
6. Carnea acestor porci este deosebit de gustoasă aducând mai degreabă cu cea de vânat decât cu cea a porcilor obişnuiţi. In restaurantele de prestigiu, insa, carnea de Mangaliţa este şi cu 50% mai scumpă decât cea a porcului obişnuit.

 

Ultima modificareVineri, 09 Octombrie 2015 09:40

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.