Log in
updated 9:46 AM UTC, Dec 14, 2015
Headlines:

Cum îngrijim porcii vietnamezi?

Cum ingrijim porcii vietnamezi?

 

Porcii vietnamezi sunt animale care aduc multiple avantaje fermierilor. Se înmulţesc repede, se cresc uşor şi au carnea cu puţin colesterol, fiind din ce în ce mai mult căutată de români. Animalele ajung la maturitate în aproximativ 10 luni şi pot fi tăiate. În plus se îmbolnăvesc greu. Fermierul Sebi Taheri explică cum se cresc corect porcii vietnamezi.

1. Cine vrea să crească porci vietnamezi trebuie să ştie din start ca de la ei nu se poate consuma şoriciul pentru ca au pielea foarte tare.
2. Porcul vietnamez are puţină grăsime şi aceea are puţin colesterol.
3. Porcii nu cresc mai mult de 80 de kg.
4. Femelele sunt foarte grijulii cu puii şi pentru că îi hrănesc cu devotament pot pierde mult calciu. De aceea pe perioada alăptării este bine să le daţi hrană bogată în calciu.
5. Femelele maxim 6 purcei, dar îi fac mari pe toţi fără probleme.
6. Porcii vietnamezi mănâncă cât au nevoie şi se satură uşor cu uruială de cereale dată dimineaţa şi seara. De altfel, ei mănâncă vegetarian-multe fructe şi legume, dar şi cereale sau iarbă şi lucernă.
7. Vietnamezii sunt porci foarte rezistenţi şi au nevoie doar de deparazitarea de care are nevoie orice animal.
8. Pot fi ţinuţi atât în coteţ, cât şi în curte, dar în anotimpul rece trebuie duşi neapărat la adăpost.

Etichetat cu

Cum creştem porcul Mangaliţa?

Cum creştem porcul Mangaliţa?

 

Porcul din specia Mangaliţa a fost crescut intensiv in România până în anii 70, moment in care exemplarele au început să scadă numeric si în Ungaria, acolo de unde venise in Transilvania, "porcul cu parul creţ". Fermierul Sebi Taheri ne explică de ce această specie este mai rentabilă decât cera autohtonă, chiar dacă mangaliţa are nevoie de mai mult de un an să crească suficient înainte să fie tăiat.

1. Mangaliţa este un porc cu un strat considerabil de grăsime, dar această grăsime este foarte săracă în colesterol şi foarte bogată în acizi graşi Omega 3.
2. Acest porc este relativ usor de crescut, dar mai degrabă în gospodării mici, pentru că nu e bine să li se dea concentrate, ci hrană naturală-cartofi, dovleac, ghindă, puţine cereale. Nu e pretenţios, dar mănâncă mult. Tocmai de aceea ajung la 250-300 de kg într-un an şi jumătate dacă sunt bine crescuţi.
3. Pe perioada caldă pot fi crescuţi afară, în curte, iar pe perioada de frig în interior.
4. Porciii au nevoie de vaccinari si deparazitari, dar in general Mangalita este un porc rezistent.
5.Mangalita fată şi 12 pui la o singură fătare, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru crescători.
6. Carnea acestor porci este deosebit de gustoasă aducând mai degreabă cu cea de vânat decât cu cea a porcilor obişnuiţi. In restaurantele de prestigiu, insa, carnea de Mangaliţa este şi cu 50% mai scumpă decât cea a porcului obişnuit.

 

Etichetat cu

Cum creştem capre alpine franceze?

Cum creştem capre alpine franceze?

 

În ultima perioadă şi în ţara noastră, din ce în ce mai mulţi fermieri preferă să crească capre alpine franceze în locul celor autohtone. În afară de faptul că sunt foarte rezistente, acestea dau mai mult lapte decât suratele lor din România. Fermierul Sebi Taheri creşte exemplare din acestă specie şi ne poate da câteva sfaturi pentru a avea animale sănătoase din această specie.

1. Specia este foarte rezistentă atât la temperaturi scăzute, cât şi la cele ridicate.
2. Zilnic, o capra alpin franceză dă până la 6 litri de lapte.
3. Pot fi crescute atât în staule, cât şi în libertate, pe islaz.
4. Laptele acestor capre este unul mai gras decât cel al caprelor de la noi, şi chiar decât al celor Sannen, de asemenea foarte apreciate.
5. În general, caprele alpine franceze fac câte doi pui, uneori chiar trei. Ideal este sa facă cât mai puţini pui pentru că femela îi va îngriji mai bine.
6. Caprele mănâncă uruiala din cereale, dar şi lucerna, fân şi otava.
7. Laptele de capră este un antibiotic natural, fiind foarte bun ţn bolile gastrice, dar şi cele respiratorii.

 

Cum ingrijim struţii?

Cum ingrijim struţii?

 

Struţul este o pasăre de la care se poate lua şi valorifica totul-de la ouă la pene, de la gheare la carne. Chiar şi aşa, fermierii care nu  au experienţă atrag atenţia că nu e bine să vă apucaţi de creşterea lor, dacă nu aveţi cui să-i vindeţi. Fermierul Sebi Taheri explică cum se cresc corect struţii, dacă totuşi vă gândiţi să creşteţi această pasăre uriaşă.

1. De la strut nu se aruncă nimic. Carnea, pielea, oasele, penajul, unghiile, ouăle, coaja oului, toate se folosesc în mai multe industrii.
2. Când sunt mici, struţii sunt foarte sensibili. Până în 3 luni îşi pot rupe picioarele şi se pot îmbolnăvi.
3. Are nevoie de spaţiu mare pentru a alerga, nisip şi pietriş ca să înghită-asta ajută la digestie.
4. Unui mascul îi trebuie trei-patru femele. În perioada de împerechere, acesta devine agresiv..
5. Mănâncă lucernă şi cereale, dar are nevoie şi de calciu şi proteine. Are nevoie de 3 kg de hrană zilnic.
6. Pe timp de iarnă, struţii au nevoie de adăpost încălzit, dar ies şi afară în zăpadă.
7. Femela face între 50-130 de ouă pe an. Din acestea o mare parte poate dă pui.
8.Un struţ bolnav se recunoaşte imediat prin indiferenţă faţă de prezenţa omului. Acesta este apatic şi nu mai vine la gard atunci când îl vede pe fermier.

 

Etichetat cu

Cum creştem iepuri de carne?

Cum creştem iepuri de carne?

Indiferent de rasă, iepurii sunt animale uşor de crescut într-o gospodărie. Nu sunt pretenţioşi la mâncare, trăiesc foarte bine în cuşti şi se înmulţesc repede. În plus, carnea lor este foarte sănătoasă, iar blana poate fi valorificată şi ea. Fermierul Sebi Taheri ne-a explicat cum sa creştem iepuri sănătoşi. 

1. Cel mai bine este să ţinem iepurii în cuşti, pentru că lăsaţi liberi în spaţii mai mari strică-rod, fac vizuine pe sub pământ.
2. În cuşcă este bine să aveţi pe jos grilaj de lemn pentru ca dejecţiile să nu rămână în cuşcă şi iepurii să aibă mereu curat.
3. Iepurii mănâncă orice-legume, lucernă, porumb, pâine. Trebuie să aiba apa proaspata in permanenta.
4. Pentru gospodărie cumpăraţi rase de carne-foarte porivite sunt rasele-neozeelandez şi californian. Ambele sunt rezistente şi nu necesită tratamente, in afara vaccinarilor si deprazitarilor. Cresc cam la 4 kg şi carnea e fără grăsime.
5. Aceste specii fac câte 9 pui o dată.
6. Femelele stau separat de masculi. Se întâlnesc doar pentru împerechere. Femela stă cu puii noi separat de restul iepurilor.
7. În perioada cu calduri mari, dar şi cu frig exagerat, se pune la un litru de apa o asipirina netamponata. Aceasta apa data iepurilor previne morţile subite.
8. Iepurii au nevoie de aşternut de paie mereu uscat, curat, altfel se îmbolnăvesc uşor.

 

Etichetat cu

Cum creştem bibilicile?

Cum creştem bibilicile?

Bibilicile sunt păsări care pot fi crescute în curte la fel ca găinile, însă calitatea cărnii lor şi a ouălor este mai bună decât cea a găinii. Bibilicile sunt simplu de crescut, putând trăi atât în spaţii largi, cât şi în baterii. Fermierul Sebi Taheri ne explică cum putem avea bibilici sănătoase. 

1. Bibilicile nu au nevoie de foarte multe tratamente şi vaccinări, ci decât cele care li se fac găinilor obişnuite.
2. Au nevoie de o alimentaţie bogată în proteine pentru că sunt foarte active. Pot primi concentrate pentru curcani, mai ales puilor în primele zile de viaţă, trebuie să le dăm acest gen de hrană. Mai târziu pot fi crescute ca găinile cu uruială din porumb, grâu, floarea soarelui.
3. Bibilicile sunt foarte gălăgioase, putând înlocui uşor şi câinele, pentru că anunţă imediat apariţia unui străin în curte.
4. În magazinele de specialitate puteţi găsi pui de bibilică de carne care la maturitate ajung la 4-5 kg.
5. Bibilicile sunt nişte păsări active şi e bine să le ţinem în cuşti când sunt pui ca să se obişnuiască. Dacă vrem să le îngrăşăm mai uşor, e mai bine să le ţinem în cuşti mai mari.
6. Au carnea mai tare decât găinile, dar e calitativ mai bună. Ouăle de bibilică sunt similare celor de prepeliţă în ceea ce priveşte calitatea.
7. Reproducerea se poate face în incubator, şansele de reuşită fiind mai mari de 70%.
8. Puteţi pune mâncare o dată pe zi în cuşcă. Bibilicile vor mânca cât au nevoie. 

 

Etichetat cu
Abonează-te la acest feed RSS